Anchor links in Squarespace 7.1: met en zonder code

Herken je het gevoel wanneer je op een link klikt en direct naar een ander deel van dezelfde pagina wordt geleid? Dat is precies wat anchor links in Squarespace doen. Ontdek in dit artikel hoe je deze links eenvoudig creëert.

Als Squarespace specialist zoek ik altijd naar manieren om de gebruiksvriendelijkheid van websites en one page websites van mijn klanten, en het maken van anchor links in Squarespace is een van mijn favoriete methoden. Lees deze blog enverbaas je over hoe makkelijk het is om anchor links in Squarespace 7.1 te integreren. Volg deze stappen en het lukt je in no-time.


Wat zijn anchor links

Ankerlinks zijn de ultieme tool om de gebruikerservaring te verbeteren. Anchors zijn links die je direct naar een ander punt op een pagina brengen, zonder eindeloos door pagina's te hoeven scrollen. Dit kan op dezelfde pagina zijn, maar ook op een andere. Squarespace anchor links zijn handig voor lange pagina's met veel tekst of afbeeldingen. Zo kun je bezoekers snel en gemakkelijk naar de informatie brengen die ze zoeken.

Met slechts een beetje aangepaste code kun je een overvloed aan ankerverbindingen toevoegen aan langere pagina's, waardoor ze een fluitje van een cent worden om doorheen te navigeren. En als aangepaste CSS code geen optie is, geen zorgen - er is een oplossing beschikbaar die helemaal geen aangepaste CSS code vereist. Dit is een perfecte optie voor degenen die niet bekend zijn met coderen, evenals voor degenen die het persoonlijke Squarespace plan gebruiken.


Waar gebruik je anchor links op je website?

Anchor links zijn handig op bijna elke lange pagina. Dit zijn mijn favoriete plekken om ze te gebruiken:

  • Homepage: Zet anchor knoppen op je homepage om te linken naar specifieke secties van andere pagina's op je website. Bijvoorbeeld, bezoekers kunnen direct naar het prijsgedeelte op je dienstenpagina, snel naar een antwoord op je FAQ pagina gaan, of naar een contactformulier.

  • FAQ pagina: Er is niets vervelender dan door een hele veelgestelde vragen pagina te moeten scrollen voor dat ene antwoord. Als je een uitgebreide FAQ pagina hebt, maak dan ankerverbindingen voor elk antwoord en voeg navigatie bovenaan de pagina toe. Een goed voorbeeld van anchor links in een veelgestelde vragen pagina vind je op carbongrass.nl

  • Verkoopagina: Als je potentiële koper klaar is om geld uit te geven, waarom zouden ze dan helemaal door je verkooppagina moeten scrollen? Maak 'Nu Kopen' of ‘Boek een gesprek’ buttons op verschillende plekken op de pagina en veranker ze naar het betalingsgedeelte of kalender.

  • Blogpagina: Stel je voor, je hebt een episch blogpost van 3000 woorden vol waardevolle inhoud. Met een klikbare inhoudsopgave aan het begin kan je bezoeker zelf bepalen welk stuk hen interesseert, erop klikken, en binnen een seconde landen bij het gewenste hoofdstuk. Ik pas dit zelf toe in mijn blog Top 10 Website Design Tips.

Onthou, Squarespace anchor links zijn te gebruiken wanneer dat nodig is! Ze zijn ongelooflijk handig om bezoekers snel en gemakkelijk naar de informatie te brengen die ze zoeken op een langere pagina. Ze kunnen worden gebruikt voor SEO (zoekmachineoptimalisatie).


Hoe je anchor links maakt in Squarespace 7.1 om een ankerlink naar dezelfde pagina te maken

Stap 1: Kies de sectie waarnaar je wilt linken

Scroll naar die sectie en voeg direct erboven een Code Block toe.


Stap 2: Geef je sectie een naam

Plak deze code in een Code Block.

<div id="jousectienaamhier"></div>

Vervang "jousectienaamhier" door welke pakkende naam je ook voor je sectie wilt. (Vergeet die aanhalingstekens niet!) Bijvoorbeeld, ik noem mijn sectie "brand-activatie". Als je sectienaam uit meerdere woorden bestaat, scheid ze dan met een streepje (bv brand-activatie). Klik daarna op SAVE bovenin.

Vervang 'jousectienaamhier' door een pakkende naam voor je sectie (met aanhalingstekens). Bijvoorbeeld, ik noem mijn sectie 'brand-activatie'. Klik op SAVE bovenin.
 

Stap 3: Maak je anchor button of anchor link

Bovenaan je pagina maak je een knop of tekst en met het link icoon link je naar de zojuist genoemde sectie. Onder 'URL', voeg "#jounaamsectie" in. Bijvoorbeeld, de mijne is #brand-activatie. Klik op SAVE.

Bovenaan je pagina maak je een knop of tekst en met het link icoon link je naar de zojuist genoemde sectie. Onder 'URL', voeg " #jounaamsectie" in. Bijvoorbeeld, de mijne is #brand-activatie. Klik op SAVE.
 

Stap 4: Test het uit

In een nieuwe browsertab of op jouw preview website (gebruik de pijl icoon boven rechts), test je nieuwe ankerverbinding. Als je op de button of anchor link klikt, zou je direct naar de juiste sectie moeten springen.

Open in een nieuwe browsertab of op je previewwebsite (gebruik het pijlicoon rechtsboven) en test je nieuwe anchor links in Squarespace 7.1. Klik op de knop of anchor link en je zou direct naar de juiste sectie moeten springen.
 

Hoe je Anchor links maakt in Squarespace 7.1 om een ankerverbinding naar een andere pagina te maken

Stap 1: Kies de sectie waarnaar je wilt linken

Scroll naar die sectie en voeg direct bovenin een Code Block toe.

Stap 2: Geef je sectie een naam

Plak deze code in een nieuwe Code Block:

<div id="jounaamsectiehier"></div>

Vervang "jounaamsectiehier" door welke pakkende naam je ook voor je sectie wilt. Vergeet die aanhalingstekens niet. Bijvoorbeeld, ik noem mijn sectie "branding". Als je sectienaam uit meerdere woorden bestaat, scheid ze dan met een streepje (bijv. "branding-pakket"). Klik daarna op SAVE.

Open in een nieuwe browsertab of op je previewwebsite (gebruik het pijlicoon rechtsboven) en test je nieuwe anchor links in Squarespace 7.1. Klik op de knop of anchor link en je zou direct naar de juiste sectie moeten springen.
 

Stap 3: Maak je button of link op een andere pagina

Ga naar de pagina waar je de knop of link wilt hebben en maak daar een button of tekstlink aan zoals je normaal zou doen. Onder 'URL', in plaats van alleen "#jounaamsectie" in te voeren, voeg je eigenlijk "/paginanaam#jounaamsectie" in.

Bijvoorbeeld, als ik wil dat deze anchor op de homepage van roostudio.nl naar het brandingsgedeelte van haar dienstenpagina linkt, stel ik de knoplink in op "/diensten#branding" en klik ik op SAVE.

Bijvoorbeeld, om deze Squarespace anchor links op de homepage van roostudio.nl naar het brandinggedeelte van haar dienstenpagina te laten linken, stel ik de knoplink in op "/diensten#branding" en klik op SAVE.
 

Stap 4: Test het uit

In een nieuwe browsertab of op jouw preview website, test je nieuwe ankerverbinding. Je zou moeten worden doorverwezen naar de juiste pagina en vervolgens automatisch naar het gedeelte springen dat je hebt gekozen.

Open in een nieuwe browsertab of op je previewwebsite (gebruik het pijlicoon rechtsboven) en test je nieuwe anchor links in Squarespace 7.1. Klik op de knop of anchor link en je zou direct naar de juiste sectie moeten springen.

Vloeiend scrollen instellen in Squarespace 7.1

Wil je je anchor link nog gebruiksvriendelijker maken? Met slechts een regel CSS code kun je een soepel scrolleffect creëren. Hier is hoe!

Stap 1: Ga naar het Custom CSS venster

Ga naar het Custom CSS venster van de Squarespace Editor. Klik op Website > Website Tools > Custom CSS.

Stap 2: Plak deze code in het CSS venster

Geen aanpassingen nodig. Kopieer en plak gewoon, en klik dan op SAVE.

//Soepel scrollen 
html {scroll-behavior: smooth;}

Stap 3: Test het uit

Als je nu je ankerlinks gebruikt, zou het scrolleffect veel vloeiender moeten zijn en niet zo schokkerig.

Probeer het uit. Nu je je anchor links in Squarespace gebruikt, zou het scrollen veel soepeler moeten verlopen en niet zo schokkerig.

Hoe je anchor Links in Squarespace gebruikt zonder extra code

Als je het Personal Squarespace abonnement hebt of als je gewoon codeschuw bent, heb ik een gemakkelijke oplossing om anchor links te maken zonder CSS-codering. Hier is hoe je het doet!

Stap 1: Download de Squarespace ID Finder extensie in Google Chrome.

Stap 2: Activeer de extensie op de pagina waar je een anchorlink wilt maken.

Open deze pagina in je Squarespace 7.1 Editor en klik op de Squarespace ID Finder extensie boven in je browserbalk. Je zou nu een heleboel tekstuele ID-blokjes over de pagina moeten zien.

Open deze pagina in je Squarespace 7.1 Editor en klik op de Squarespace ID Finder-extensie boven in je browserbalk. Je zou nu een overvloed aan tekstuele ID-blokjes over de pagina moeten zien.
 

Stap 3: Kies de ID-tekstblok waarvoor je een anchor link wilt maken.

Klik gewoon op de ID-tekstblok waarnaar je wilt linken en klik om de ID te kopiëren.

Stap 4: Maak je anchor button of anchor link.

Bovenaan je pagina maak je de anchor button die linkt naar dit blok. Onder ‘Attach Link’'URL' en ‘URL’ plak je de blok-ID. Klik op SAVE.

Bovenaan je pagina maak je de anchor button die linkt naar dit blok. Onder ‘Attach Link’ selecteer je 'URL' en plak je de blok-ID in het veld ‘URL’. Klik op SAVE.

Stap 5: Test je anchor button of ankerlink.

Open je pagina in een andere browsertab of gebruik je preview website en test de knop. Nu ben je klaar om deze nieuwe functie op je website te gebruiken!

 

Wil je meer tips en trucs ontdekken om je Squarespace website aan te passen? Bekijk dan ook de volgende handige Squarespace artikelen...

Made by Anouk

Is je huidige Squarespace website te klein geworden voor je grote ambities? Schakel Made by Anouk in.

Made by Anouk is dé Squarespace expert van Nederland. Samenwerken met mij betekent een slimme stap vooruit. Ik maak websites die je verwachtingen overtreffen en je laten opvallen. Mooi design, naadloze functionaliteiten en stressvrije aanpak voor gewenste resultaten. Succes gegarandeerd. Ik maak graag kennis met je.

https://madebyanouk.nl
Vorige
Vorige

De gids met SEO Squarespace tips voor 2024

Volgende
Volgende

Website design tips: 10 do's en don'ts voor jouw website