8 Squarespace website tips als je geen ontwerpervaring hebt


Je wilt een prachtige website maken, maar je bent geen professionele ontwerper. Wat dan? Als autodidactische Squarespace website ontwerper heb ik mezelf vaak afgevraagd waarom mijn websites vroeger niet zo indrukwekkend waren als die prachtig vormgegeven sites die ik bewonderde. In deze blog wil ik je een vliegende start geven met mijn 8 Squarespace website tips om je website er professioneel uit te laten zien, zelfs als je een beginner bent, of net als ik, ooit geen verstand van goede websites had.

8 Squarespace website tips als geen ontwerpervaring hebt van de Squarespace specialist Nederland

Tip 1: Omarm Lege Ruimte

Heb je wel eens een rommelige website bezocht? Ik ben er zeker van dat je dit al vaak hebt gezien. Te vaak. Dat wil je vermijden. Grote hoeveelheden tekst die op elkaar gepropt zitten, afbeeldingen die strijden om aandacht, knoppen die overlopen - het is genoeg om je hoofdpijn te bezorgen! Witruimte verwijst naar de lege ruimtes rondom en tussen teksten, afbeeldingen, knoppen, dat soort dingen op je website. Overladen websites kunnen verwarrend zijn voor bezoekers.

Stel je voor dat je een kamer binnenloopt vol met spullen en meubels. Het kan een gevoel van beklemming veroorzaken, waardoor het moeilijk is om erdoorheen te lopen. Het gebrek aan ruimte creëert chaos en beklemming, waardoor beweging lastig wordt, toch?

Hetzelfde geldt voor websites - te veel inhoud is afleidend en verpletterend voor sommige van je bezoekers. Er is geen duidelijke weg voor hen om te volgen. Witruimte creëert visuele ademruimte voor je inhoud. Het stelt bezoekers in staat om zich te concentreren op wat het belangrijkst is - je boodschap, je producten, je oproep tot actie.

Witruimte gaat niet alleen over lege ruimte. Het gaat erom balans te brengen tussen alle elementen op je website. Het helpt je verwante inhoud visueel te groeperen, waardoor je site gemakkelijker te navigeren is. Deze ruimte is onderdeel van het ontwerp en helpt je elementen zo te rangschikken dat het duidelijk, intuïtief en gebruiksvriendelijk is voor de bezoeker.

Als je goede voorbeelden wilt zien, bekijk dan de vooraf ontworpen templates in Squarespace. Deze zijn ontworpen met balans in gedachten, zodat je deze kunt gebruiken waarbij de focus op de belangrijkste informatie ligt en laat deze schitteren door ze wat ademruimte te geven.


Tip 2: Links Uitlijnen voor Gemakkelijk Lezen

Dit lijkt een klein detail, maar geloof me, het maakt een ENORM verschil in hoe gemakkelijk je website te lezen is. Net als de meeste talen lees je in het Nederlands van links naar rechts. Daarom gebruiken kranten, boeken en de meeste websites links uitgelijnde tekst. Het is het leespatroon waar we allemaal sinds onze kindertijd aan gewend zijn, waardoor het gemakkelijk is om informatie te scannen en op te nemen. Je bezoekers hoeven niet hard te werken om uit te zoeken waar elke regel tekst begint - hun ogen glijden gewoon naar het links uitgelijnde gedeelte van de pagina.

Een beetje variatie is een goede zaak om het spannend voor het oog te houden! Gecentreerde koppen en ondertitels kunnen een vleugje visueel belang toevoegen en de monotonie doorbreken. Maar wees voorzichtig dat je niet te ver gaat. Een hele pagina met gecentreerde tekst kan leesvermoeidheid veroorzaken.

Squarespace templates komen met tekst standaard links uitgelijnd voor optimale leesbaarheid. Al de tekstblokken zijn links uitgelijnd, klaar voor optimale leesbaarheid. Dus je kunt die optimale, professionele uitstraling krijgen zonder er zelfs maar over na te denken.

Voel je vrij om te experimenteren met gecentreerde koppen voor een vleugje flair. Ze kunnen er geweldig uitzien en visuele hiërarchie toevoegen aan je inhoud. Maar als het gaat om rechts uitgelijnde tekst, laat dat dan voor wat het is. Het kan lastig zijn om het goed te krijgen en eindigt vaak een beetje... raar.

Links uitlijnen van je tekst zorgt voor een soepele leeservaring en houdt je bezoekers blij, en misschien zelfs een beetje onder de indruk van je ontwerpkwaliteiten.


Tip 3: De Kracht van Professionele afbeeldingen

Professionele afbeeldingen vormen de sleutel tot het versterken van je branding en het bepalen van de sfeer voor je bezoekers. Het is 2024 en hoewel niet iedereen een professionele fotograaf kan betalen, is er een overvloed aan hoogwaardige afbeeldingen beschikbaar op het internet. Het geheim? Stockfotografie. Dit betekent dat deze afbeeldingen voor iedereen toegankelijk zijn, zowel tegen betaling als gratis.

Een uitstekende website voor dit type afbeeldingen is de Unsplash website, die rechtstreeks toegankelijk is via Squarespace. Maar wees eerlijk: het is niet cool om te doen alsof deze afbeeldingen van jou zijn. Gebruik ze om je inhoud aan te vullen en de gewenste sfeer op je website te creëren.

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte foto's, vermijd dan de eerste paar die je tegenkomt, omdat deze waarschijnlijk al door anderen worden gebruikt. Neem de tijd om door de uitgebreide collectie te bladeren en kies afbeeldingen die relevant zijn voor je bedrijf en boodschap.

En vergeet niet om je eigen fotografische talenten te tonen! Door unieke afbeeldingen te uploaden, maak je je website echt persoonlijk. Maar let op de bestandsgroottes - niemand wil een website die traag laadt. Probeer de afbeeldingen te comprimeren tot een grootte van 250-500 KB.

Kortom, kwalitatief goede afbeeldingen, of het nu stockfoto's zijn of van jouw eigen creatie, zijn essentieel voor het ontwerpen van een Squarespace website die niet alleen mooi is, maar ook de aandacht trekt en je verhaal vertelt. Kies verstandig en houd rekening met de bestandsgroottes voor een optimale gebruikerservaring.


Tip 4: Hoog Contrast in Tekst

Hoog contrast tussen tekst en achtergrondkleuren is belangrijk voor de toegankelijkheid. Het maakt je tekst duidelijk en gemakkelijk leesbaar voor iedereen. Squarespace biedt kleurenpaletten met hoog contrast, maar je kunt ook je eigen maken. Zorg ervoor dat je lichte tekst vermijdt op lichte achtergronden en omgekeerd.

Deze tip benadrukt het belang van kleurcontrast tussen tekst, afbeeldingen en achtergronden. Het draait niet alleen om visuele aantrekkelijkheid, maar vooral om het creëren van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website voor alle bezoekers.

Wanneer er een groot verschil is tussen de kleur van je tekst en de achtergrond, spreken we van hoog contrast. Dit maakt je tekst gemakkelijk te lezen en legt als het ware een spotlight op je boodschap. Het verbetert de leesbaarheid voor iedereen die je site bezoekt. Squarespace biedt diverse vooraf ontworpen kleurenpaletten met hoog contrast, waardoor je tekst altijd goed leesbaar is.

Natuurlijk kun je ook je eigen kleurenschema maken, maar onthoud altijd de gulden regel van hoog contrast: vermijd lichte tekst op lichte achtergronden en vice versa. Klassieke combinaties zoals zwarte tekst op wit of witte tekst op zwart zijn altijd veilige keuzes omdat ze een duidelijk contrast bieden.

Als je twijfelt over je kleurkeuzes, maak dan gebruik van een color contrast checker. Deze tools analyseren je kleuren en geven aan of ze voldoende contrast hebben om voor iedereen toegankelijk te zijn.


Tip 5: Iconen. Kleine Symbolen, Groot Effect

Iconen kunnen tekst opbreken, ideeën visueel voorstellen en persoonlijkheid toevoegen aan je website. Gebruik ze om de aandacht te vestigen op belangrijke punten of je diensten te presenteren.

Deze kleine symbolen lijken misschien onbeduidend, maar hebben een krachtig ontwerpeffect. Ze zijn perfect om grote brokken tekst te doorbreken, complexe concepten visueel weer te geven en je inhoud aantrekkelijker te maken om snel te scannen en te verwerken.

Maar iconen zijn niet alleen maar oogstrelend. Ze zijn ook functioneel. Gebruik iconen om de aandacht te vestigen op belangrijke punten op je website. Kijk eens op mijn aanbod pagina hoe ik ze als voordeel gebruik. Ik plaats een icoon boven elk voordeel van het samenwerken met mij als Squarespace specialist van Nederland. Hierdoor wordt je belangrijke informatie visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te onthouden.

Iconen zijn fantastisch om je diensten te illustreren. Een moersleutelicoon voor technische installatie, een penseel voor grafisch ontwerp, een tandwielicoon voor instellingen - je begrijpt het idee. Ze vormen een universele taal die direct communiceert wat je aanbiedt, zelfs als iemand je taal niet spreekt of nog niet alle technische termen kent voor jouw vakgebied. Iconen maken een website gebruiksvriendelijker, visueel aantrekkelijker en vol persoonlijkheid. Zelfs super professionele website-inhoud kan profiteren van strategisch gebruikte iconen.


Tip 6: Eenvoudige Navigatie is een must

We hebben al 5 van de 8 Squarespace website tips gehad. Nog even volhouden want het is de moeite waard.

Naar mijn mening is dit een van de belangrijkste tips. Ik geloof dat een duidelijk en eenvoudig navigatiemenu belangrijk is voor een prettige gebruikerservaring. Vergelijk het met het verschil tussen een goed georganiseerde Ikea en een verwarrende antiekwinkel. Je wilt dat je bezoekers snel en gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben, en niet verdwalen in een doolhof van keuzes.

Dus, hoe zorg je ervoor dat je menu gemakkelijk te gebruiken is? Ten eerste, hou het slank. Beperk het aantal hoofdnavigatie items. Stel je een heerlijke tapas voor: een paar smakelijke hapjes, geen overvol buffet. Dit maakt het gemakkelijker voor bezoekers om te scannen en te vinden waar ze naar op zoek zijn zonder informatie overload te ervaren.

Het tweede wat je kunt doen is duidelijke en beknopte menunamen gebruiken die bezoekers meteen vertellen waar elke pagina over gaat. Geen cryptische aanwijzingen hier! Denk aan "Diensten" in plaats van "Wat ik doe", en "Over mij" in plaats van "Hoe het begon".

Dus onthoud: een duidelijk en beknopt navigatiemenu is belangrijk voor een perfecte gebruikerservaring. Beperk het aantal hoofdnavigatie items en gebruik duidelijke namen.


Tip 7: Mobielvriendelijkheid

Het meeste webverkeer komt tegenwoordig van mobiele apparaten, dus zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. Gelukkig zijn alle Squarespace templates mobielresponsief, maar het is altijd een goed idee om je website te controleren op verschillende schermformaten.

Bedenk maar eens hoe vaak je zelf websites bekijkt op je telefoon. Precies, ik ook. We spenderen tegenwoordig veel tijd op onze mobiele apparaten, dus als je website niet goed werkt op mobiel, sluit je effectief de deur voor een groot deel van je potentiële bezoekers.

Maar hier komt het goede nieuws: Squarespace staat voor je klaar. Squarespace templates zijn perfect geschikt voor mobiel gebruik, wat betekent dat ze automatisch worden aangepast aan verschillende schermformaten. Of je nu een reusachtige computermonitor of een kleine telefoon gebruikt, je inhoud wordt naadloos herschikt voor een optimale weergave.

Squarespace biedt ook een extra functie in de Squarespace 7.1 Fluid Engine versie. Met deze tool kun je het mobiele ontwerp van je website apart aanpassen. Wil je bijvoorbeeld dat je call-to-action knop extra opvalt op mobiel? Met de mobiele layoutversie van Squarespace is dat zo gepiept.

Maar hier is de belangrijkste les: controleer altijd, ALTIJD je website op je telefoon! Ondanks alle ingebouwde mobiele optimalisaties van Squarespace is het slim om je website zelf te testen vanaf je telefoon. Scroll rond, tik op dingen en zorg ervoor dat alles duidelijk, gemakkelijk te lezen en gemakkelijk te klikken is. Jouw mobiele ervaring moet net zo soepel en gebruiksvriendelijk zijn als de ervaring op een groot scherm.


Tip 8: Leer al doende

Bij het bouwen van je website is soms de beste aanpak de methode van 'gewoon doen en ervan leren'. Vergelijk het met het testen van een auto. Je moet achter het stuur kruipen en zien hoe hij zich gedraagt op de weg voordat je hem tot in de perfectie afstelt.

Het mooie van Squarespace is dat je je website op elk moment kunt wijzigen, aanpassen en bijwerken. Dus blijf niet vastzitten in een eindeloze reeks revisies. Zet je website online en zie hoe deze presteert.

'Klaar is beter dan perfect' is mijn motto. Een website, zelfs als deze nog niet perfect is, is duizend keer beter dan een website die stof verzamelt en alleen voor jezelf blijft. Pas als het voor iedereen toegankelijk is, begint het tot leven te komen.

De Squarespace Website Analytics tool is je geheime wapen om te leren! Deze tool laat je zien wat werkt op je website, zoals welke blogposts veel views krijgen, en wat niet. Misschien heeft die ene dienst wat meer aandacht nodig. Gebruik deze gegevens om verbeteringen aan te brengen, te experimenteren met nieuwe ontwerpen en je website te laten groeien en evolueren. Gebruik de gratis Squarespace Analytics die te vinden is in het linker menu van je Squarespace website. Bekijk wat jouw statistieken te zeggen hebben, en probeer enkele van de 7 voorgaande tips om de prestaties van die pagina te verbeteren.


Een samenvatting kan handig zijn, toch?

Hier is een snelle opsomming van de 8 Squarespace website tips die je zojuist hebt gelezen, om je te helpen een Squarespace website te creëren die zowel mooi als gebruiksvriendelijk is:

TIP 1: Omarm de witruimte. Vermijd overvolle pagina's en gebruik ruimte strategisch om een visueel ademende ruimte te creëren voor gemakkelijk te verteren inhoud.

TIP 2: Lijn je tekst links uit. Links uitlijning is het natuurlijke leespatroon, waardoor het gemakkelijker wordt voor de ogen van je bezoekers.

TIP 3: Ontketen de kracht van professionele afbeeldingen. Gebruik boeiende afbeeldingen, of het nu gratis stockfoto's zijn of je eigen, die relevant zijn voor je branding en boodschap.

TIP 4: Contrast is key. Zorg voor duidelijke leesbaarheid door kleuren met een hoog contrast te gebruiken tussen tekst of afbeeldingen en de achtergrond.

TIP 5: Iconen. Kleine symbolen, grote impact. Iconen kunnen tekst doorbreken, concepten vertegenwoordigen en persoonlijkheid toevoegen aan je website.

TIP 6: Eenvoudige navigatie is een must. Een duidelijk en beknopt navigatiemenu met beperkte opties helpt bezoekers snel te vinden wat ze nodig hebben.

TIP 7: Maak het mobielvriendelijk. Zorg ervoor dat je website er fantastisch uitziet en perfect functioneert op alle apparaten, vooral op mobiele apparaten.

TIP 8: Leer al doende. Zet je website online en gebruik website statistieken om te leren en te verbeteren terwijl je al online bent.


Door deze Squarespace website tips op te volgen en gebruik te maken van de kracht van Squarespace, kun je een website maken die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook een soepele en plezierige ervaring biedt voor je bezoekers.

Als je meer wilt leren over hoe je je Squarespace website meer eigen kunt maken, lees dan verder voor meer nuttige Squarespace website tips:


Made by Anouk

Is je huidige Squarespace website te klein geworden voor je grote ambities? Schakel Made by Anouk in.

Made by Anouk is dé Squarespace expert van Nederland. Samenwerken met mij betekent een slimme stap vooruit. Ik maak websites die je verwachtingen overtreffen en je laten opvallen. Mooi design, naadloze functionaliteiten en stressvrije aanpak voor gewenste resultaten. Succes gegarandeerd. Ik maak graag kennis met je.

https://madebyanouk.nl
Vorige
Vorige

Is de upgrade naar Squarespace 7.1 de moeite waard?

Volgende
Volgende

Waarom je een Squarespace expert nodig hebt